86% dintre copii sunt certați de către profesori atunci când greșesc, iar 38% dintre părinți afirmă că își bat copiii, în timp ce 63% dintre copii afirmă să sunt bătuți acasă de către părinți, sunt rezultatele ultimului studiu Salvați Copiii din România.
Cercetarea arată că „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinților, și într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic.
Studiul arată că 20% dintre părinți apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului, 18% dintre copii afirmă că au fost bătuți acasă cu bățul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.
Chiar dacă legea interzice orice formă de violență, o mare parte dintre părinți părinții spun că bătaia e un mijloc de educație a copilului
Nici la școală copiii nu scapă de bătaie. Studiul arată că 86% dintre copii sunt certați de către profesori atunci când greșesc, 33% dintre copiii sunt jigniți și etichetați la școală de către cadrele didactice, 7% dintre copii afirmă că sunt bătuți de către profesorii lor.
De asemenea, cercetarea arată că în școală majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoționale care variază de la indiferență (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranță și încordare (57% dintre copii) și îngrijorare (6% dintre copii).
La studiu au participat 1.436 de familii din 58 de localități din România, iar interviurile s-au desfășurat la domiciliul subiecților în perioada mai – iulie 2012.